19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Noi reţineri în cazul morţii violente a micuţei Alexandra! Mătuşa şi unchiul, astăzi în faţa instanţei - UPDATE
Noi reţineri în cazul morţii violente a micuţei Alexandra! Mătuşa şi unchiul, astăzi în faţa instanţei - UPDATE

Mătuşa şi unchiul Elenei Alexandra, fetiţa de 9 ani, din Galați, care a murit pe 31 ianuarie ucisă de mamă, au fost reţinuţi 24 de ore pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la omor şi rele tratamente aplicate minorului. Bătaia care i-a cauzat moartea fetiţei a avut loc pe 30 ianuarie, iar cei doi erau acasă, dar nu au intervenit. Când au sunat a doua zi la 112, era prea târziu. Vor fi prezentaţi astăzi instanţei.

"La data de 13.02.2024, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi a dispus punerea în mişcare a acţiunii împotriva inculpaţilor V.A. şi V.E.M., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la omor calificat asupra unui membru de familie, prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal rap. art. 188 alin. 1 rap. art. 189 alin. 1 lit. i Cod penal în referire la art. 199 alin. 1 Cod penal, complicitate la trei infracţiuni de rele tratamente aplicate minorului, fapte prev. şi ped. de art. 48 alin. 1 Cod penal în ref. la 3 x art. 197 Cod penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal şi complicitate la două infracţiuni de violenţă în familie, fapte prev. şi ped. de art. 48 alin. 1 Cod penal în ref. la 2 x art. 193 alin. 21 lit. a şi b Cod penal în ref. art. 199 alin. 1 Cod penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, toate cu aplic. art. 38 alin. 2 Cod penal, reţinându-se că în perioada anilor 2021-30.01.2024, în timp ce au locuit împreună cu inculpata V.E,, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, i-au întărit acesteia rezoluţia infracţională prin starea de pasivitate manifestată (neanunţarea autorităţilor / lipsa oricărei initiative pentru apărarea victimei şi a persoanelor vătămate / girarea comportamentului infracţional repetat al inculpatei în detrimentul celor trei minore) faţă de acţiunile acesteia (percepute în mod direct) de a supune unor tratamente degradante (expunerea la frig şi obligarea la efectuarea unor exerciţii fizice) şi de a exercita acte de violenţă extremă (multiple lovituri cu obiecte contondente şi arsuri pe întreaga suprafaţă a corpului) asupra victimei V.A.E şi asupra persoanelor vătămate T.M.M şi V.I.C., fiicele sale, în prezent în vârstă de 9 ani, 6 ani şi 4 ani, acţiuni care, în final, au cauzat decesul victimei V.A.E. şi leziuni traumatice care au necesitat 3-5 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare în cazul persoanei vătămate T.M.M şi 2-3 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare în cazul personei vătămate V.I.C. şi au pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală şi morală a acestora.
La aceeaşi dată, s-a dispus de către procuror reţinerea inculpaţilor V.A. şi V.E.M. pentru o durată de 24 de ore, fiind formulată, la data de 14.02.2024, propunere de arestare preventivă a acestora, ce urmează a fi înaintată judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Galaţi.
Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea şi arestarea preventivă, sunt etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţile realizate în acest cadru neputând să înfrângă, în nicio situaţie, principiul prezumţiei de nevinovăţie", informează Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi. Vom reveni!

Citeşte şi Mama-călău, după gratii! Instituţiile spun că au făcut anchete, dar nimeni nu a reuşit să îi salveze viaţa micuţei

UPDATE: Tribunalul a dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile față de inculpații Vasilache Florin și Vasilache Elena Anamaria, începând cu data de 14.02.2024.


Articole înrudite