Au testat capacitatea Centrului pentru Străini de a face face unui flux mare de azilanţi

Vineri, 25 Octombrie 2019 15:44
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Exerciţiul a fost realizat, în data de 24 octombrie 2019, la Centrul Regional pentru Imigranţi din Galaţi. Potrivir informaţiilor furnizate de reprezentanţii biroului de presă al instituţiei, Inspectoratul General pentru Imigrări a organizat, la Galaţi, un exerciţiu de alarmare privind  creşterea capacităţii operaţionale a Centrului Regional de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil, în cazul unui aflux de imigranţi. Acesta a vizat modul în care poliţiştii de imigrări şi pompierii intervin pentru gestionarea unei situaţii de risc în domeniul migraţiei, capacitatea de răspuns la instituirea unei stări excepţionale.  

Inspectoratul General pentru Imigări, pe baza unui scenariu fictiv, a declanşat exerciţiul de alarmare privind creşterea capacităţii operaţionale a  Centrului Regional de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil Galaţi, în situaţia unui aflux de imigranţi. Conform scenariului, la data de 24 octombrie a.c., ora 08.00, personalul aflat în serviciul de permanenţă la CRPCSA Galaţi a fost informat de către SPF Galaţi cu privire la faptul că pe raza localităţii Giurgiuleşti, la ora 02.00, camera de termoviziune a observat un grup de persoane care se deplasau în interiorul zonei de frontieră. Ulterior, grupul a fost depistat şi efectuate verificări, stabilindu-se că sunt 120 de străini, cu identitate declarată din Orientul Apropiat, având vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani şi care solicită o formă de protecţie internaţională din partea statului român. După trierea epidemiologică, aceştia sunt conduşi la CRPCSA Galaţi.

Întrucât, noul grup de străini determină depăşirea capacităţii de cazare în centrele IGI, care au un grad de ocupare de peste 90%, se dispune creşterea capacităţii operaţionale a Centrului Regional de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil  Galaţi prin instalarea unei tabere mobile de către reprezentanţii ISU Galaţi.Scopul acestuia constă în testarea capacităţii de reacţie a personalului cu privire la modul de acţiune în cazul producerii unei situaţii speciale şi, totodată, în antrenarea, verificarea şi evaluarea stadiului de pregătire a personalului din cadrul CRPCSA Galaţi pentru îndeplinirea misiunilor specifice, cu accent pe verificarea cunoaşterii procedurilor de lucru în caz de alertă.

Imediat după declanşarea exerciţiului, a fost pus în aplicare planul realizării capacităţii operaţionale, comanda acţiunii fiind asigurată de către inspectorul general adjunct, comisar şef de poliţie Mircea Babău. De asemenea, a fost solicitat sprijinul  Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, privind montarea unor tabere mobile, destinate persoanelor aflate în situaţii speciale, în sistem containerizat.

Politistii de la Imigrări asigură cetăţenii de faptul că, la acest moment, nu sunt informaţii privind iminenţa producerii unei astfel de situaţii de risc, însă aceste exerciţii sunt necesare şi benefice în pregătirea personalului. Comparativ cu anul trecut, numărul persoanelor care au solicitat o formă de protecţie internaţională este în scădere, iar gradul de ocupare al centrelor este de aproximativ  23 %.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu