01 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Problemele de mediu ar puta provoca băncilor pierderi de 70 de miliarde de euro
Problemele de mediu ar puta provoca băncilor pierderi de 70 de miliarde de euro

O creștere bruscă a prețurilor carbonului anul acesta, cuplată cu inundații și secetă, ar duce la pierderi de cel puțin 70 de miliarde de euro (71,1 de miliarde de dolari) la cele mai mari bănci din zona euro, a anunțat recent BCE, transmite Reuters.
Banca Centrală Europeană a anunțat lansarea unor teste de stres privind riscurile climatice, pentru a evalua capacitatea băncilor din zona euro de a absorbi șocurile financiare în urma schimbărilor climatice. Exercițiul a început în martie și a fost realizat în primul semestru din 2022. Rezultatele testului vor fi incluse în procesul de analiză și revizuire și, indirect, ar putea afecta cerințele de capital, a precizat instituția cu sediul la Frankfurt.
Recent, BCE a precizat că estimările din primul test de stres privind riscurile climatice subevaluează actualele pierderi pentru 41 de bănci participante la aceste exercițiu, deoarece accentul a fost pus pe riscul de credit și de piață și nu a ținut cont de efectele indirecte, cum ar fi scăderea activității economice.
Băncile și alte companii se confruntă cu presiuni din partea acționarilor și grupurilor de protecție a mediului pentru a reduce rapid amprenta de carbon a activităților lor.
Conform testelor, majoritatea băncilor din zona euro nu au un cadru legal pentru modelarea riscurilor climatice și în general nu țin cont de ele când acordă credite.
"Băncile din zona euro trebuie să-și accelereze urgent eforturile de a măsura și gestiona riscul climatic, încheind actuala lipsă a datelor și adoptând practici adecvate, care sunt deja aplicate în sector", a afirmat Andrea Enria, președintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE.
Anul trecut, Banca Franței a fost prima dintre băncile centrale care a efectuat teste de stres privind riscurile climatice, în cadrul băncilor și companiilor de asigurări, fiind urmată de Banca Angliei (BoE). (sursa Agerpres)


Articole înrudite