31 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
SUA: Numărul locurilor de muncă înființate de angajatori a depășit estimările analiștilor
SUA: Numărul locurilor de muncă înființate de angajatori a depășit estimările analiștilor

Numărul locurilor de muncă înființate de angajatorii americani în iunie a depășit estimările analiștilor, în timp ce rata șomajului rămâne aproape de nivelul scăzut anterior pandemiei, un indiciu al solidității persistente a pieței muncii, care ar putea determina Rezerva Federală a SUA (Fed) să majoreze luna aceasta rata dobânzii, transmite Reuters.
Raportul publicat recent de Departamentul Muncii arată că economia americană a creat 372.000 de locuri de muncă luna trecută. Datele pentru mai au fost ușor revizuite, indicând că au fost create 384.000 de locuri de muncă, față de 390.000 raportate inițial. Rata șomajului în SUA s-a menținut în iunie la 3,6%, pentru a patra lună consecutiv.
Economiștii mizau pe crearea a aproximativ 268.000 de noi locuri de muncă în iunie.
Datele statistice referitoare la numărul de noi locuri de muncă și la rata șomajului sunt calculate pe baza a două anchete diferite, una derulată în rândul companiilor și alta în rândul gospodăriilor, ceea ce explică existența unor diferențe între ele.
Cele mai multe industrii au recuperat toate locurile de muncă pierdute în timpul pandemiei, cu excepția ospitalității și recreerii, industriei manufacturiere, a îngrijirii sănătății, a comerțului en-gros și a educației locale guvernamentale.
În timp ce se reduce cererea în sectorul producerii de bunuri, afacerile din vastul sector al serviciilor sunt disperate să găsească angajați. La finalul luni mai erau 11,3 milioane de locuri de muncă vacante, sau 1,9 slujbe pentru fiecare șomer.
În 15 iunie, Rezerva Federală a SUA a majorat cu 0,75 de puncte procentuale rata dobânzii, la un interval cuprins între 1,50% și 1,75%, cea mai mare creștere începând din 1994, pentru a contracara inflația ridicată. De asemenea, Fed a estimat o încetinire a economiei și un avans al ratei șomajului în următoarele luni. Analiștii se așteaptă ca luna aceasta Fed să anunțe o nouă majorare cu 0,75 de puncte procentuale a ratei dobânzii.
În iunie, câștigurile medii orare au urcat cu 0,3%, după un avans de 0,4% în mai. Creșterea anuală a salariilor a încetinit în iunie la 5,1%, de la 5,3% în mai. Analiștii apreciază că presiunile salariale rămân ridicate. (sursa Agerpres)


Articole înrudite