07 IUNIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Topul primarilor din România în funcţie de salariile cu care sunt plătiţi
Topul primarilor din România în funcţie de salariile cu care sunt plătiţi
V-aţi întrebat vreodată cât câştigă cei care vă conduc localitatea în care locuiţi? Ce salariu primesc primarii pe care i-aţi votat pentru a vă gospodari oraşul? Îşi merită ei aceşti bani? Înainte de a da răspunsuri la aceste întrebări, este important să ştim cu cât sunt ei plătiţi pentru funcţia pe care o deţin.
Econtext.ro publică un top, în care vă prezintă salariile pe care le primesc primarii din oraşele reşedinţe de judeţ din România. Este vorba despre cei 42 (41 judeţe + Bucureşti) primari din cele mai importante oraşe din România, ei fiind edilii cu cea mai mare greutate în administrarea ţării. În plus, e vorba de salariile nete.
Cum se stabileşte salariul unui primar?
Dincolo de averile, de proprietăţile şi bunurile pe care le deţin, trebuie să vedem şi cât valorează munca lor pentru comunităţile pe care le conduc. Pe scurt, cu ce leafă sunt plătiţi pentru această funcţie cei mai importanţi primari din România. La o primă vedere, ne-am aştepta ca salariul lor să depindă de factori vizibili, precum populaţia sau suprafaţa oraşelor. Nimic din toate acestea! E un mister total faptul cum un primar dintr-un oraş mai mic poate să aibă un salariu mai mare comparativ cu un primar dintr-un municipiu mai extins, mai cuprinzător, cu populaţie mai numeroasă.
Cele mai mari/cele mai mici salarii
Dar să trecem peste aceste enigme care nu vor fi vreodată elucidate. Cine credeţi că are cel mai mare salariu? Care primar? Sorin Oprescu, primarul Capitalei? În nici un caz! Oprescu e de abia pe locul şase! Prima poziţie, primarul cu cel mai ridicat salariu, este Gheorghe Nichita, edilul Iaşiului. El încasează 8.422 de lei pe lună. Repetăm, este vorba despre primarii din cele 42 (41 + Bucureşti) oraşe care sunt reşedinţe ale judeţelor României. Iar Nichita de la Iaşi este campion absolut, cu 8.422 lei (circa 2.000 de euro), potrivit declaraţiei sale de avere.
A doua poziţie este ocupată de primarul din Timişoara, Gheorghe Ciuhandu, care câştiga anul trecut 8.161 lei pe lună. Dacă Iaşi şi Timişoara sunt două oraşe dezvoltate, nu acelaşi lucru se poate spune despre poziţia a treia din clasament. Care este ocupată de către Dorin Florea, primarul din Târgu Mureş. Iar Mureşul este pe locul 16 în ierarhia judeţelor în funcţie de valoarea lor economică (Clasamentul privind valoarea economică a fiecărui judeţ din România poate fi consultat aici). Iar după salarii (salariul mediu net din judeţ, nu salariul primarului), Mureş este pe locul 26. Şi atunci care e explicaţia? Transferăm cazul către departamentul mistere neelucidate. Problema e că sunt şi alte oraşe în aceeaşi situaţie. Multe!
Salarii de 7-8.000 de lei
Dar să trecem peste acest aspect. În total, sunt doi primari care au salarii peste 8.000 de lei şi trei care au salarii peste 7.000 de lei. După aceştia urmează o distanţă lungă, de aproape 2.000 de lei. La celălalt capăt al clasamentului se afla primarul din Buftea, Ilfov. El primeşte doar 2.818 lei pentru munca prestată în folosul comunităţii din poziţia de primar. În total, sunt trei primari care au salarii sub pragul de 3.000 de lei: Lucian Iliescu din Giurgiu (2.981 lei), Bogdan Darius Valcov din Slatina, Olt (2.947 lei), respectiv Ion Stoica, primarul din Buftea, Ilfov, cu suma menţionată anterior. Astfel, cele două extreme sunt: Gheorghe Nichita (8.422 lei) – Ion Stoica (2.818 lei). Ceea ce înseamnă că cel mai ridicat salariu de primar este de trei ori mai mare faţă de cel mai redus salariu de primar!
Un primar proaspăt ales şi un primar misterios
Din top lipsesc doi primari: Cătălin Cherecheş, care a devenit de curând primar în Baia Mare, după ce a fost deputat. El nu şi-a completat încă declaraţia de avere cu noua funcţie. De asemenea, un caz interesant este cel al lui Ovidiu Hada, primarul Hunedoarei. Am ajuns la concluzia că primarul Ovidiu Hada nu primeşte salariu în România. Mai mult, nici nu locuieşte în România, căci nu are unde. În declaraţia sa de avere, el şi-a trecut doar locuinţele din Vancouver, care sunt, oricum, pe numele soţiei. La venituri, le-a trecut doar pe cele care le-a obţinut la nişte companii, posibil, tot în Vancouver. Probabil că lucrează pe gratis şi face şi naveta din Vancouver până în Hunedoara. Să sperăm că nu-i decontează nimeni naveta! Să mai spunem şi că declaraţia sa de avere e tocmai din 2008 şi că nu şi-a înnoit-o de mult timp. Poate că în această perioadă s-a mutat în România. (Material preluat de pe Econtext.ro)

Articole înrudite