24 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pisica veveriţă, mamiferul oficial al statului Arizona
Pisica veveriţă, mamiferul oficial al statului Arizona

Pisica veveriţă este un animal zvelt, care poate fi recunoscut foarte uşor după coada sa acoperită cu păr în culori alb-negru, ce formează inele alternante, fapt care i-a dat şi denumirea de pisica cu coada inelată.

Pisica veveriţă (Bassariscus astutus) face parte din ordinul Carnivora şi, alături de raton, din familia Procyonidae. Este un animal de pradă, care trăieşte în statele din partea centrală şi de vest a Statelor Unite Americane, dar şi în nordul şi centrul Mexicului. Din 13 august 1986, pisica veveriţă a devenit mamiferul oficial al statului Arizona.

Se consideră a fi uşor de domesticit, putând deveni un animal de companie afectuos şi jucăuş. Se adaptează la mediul de interior şi poate fi ţinut în casă la fel ca o pisică sau ca un câine, însă are nevoie de o cutie, care să-i ofere protecţie faţă de lumină şi în care să poată dormi pe timpul zilei, potrivit paginii maconmagic.com. În unele ţări, pisica veveriţă este protejată prin lege şi este interzisă deţinerea sa ca animal de companie.

Acest animal are un aspect deosebit, prin coloritul cozii, format din şapte sau opt inele în culori alb şi negru. Deşi nu este înrudit cu pisicile, oamenii l-au asociat cu felinele, pentru abilitatea lor de a prinde şoarecii.

Are corpul compact şi neted, cu botul alungit şi ascuţit. Corpul este complet acoperit cu blană, de culoare ce cuprinde nuanţe de la gri-gălbui la maroniu-închis pe partea superioară, iar pe piept şi abdomen culorile sunt mai deschise. Ochii sunt mari, cu irisul de culoare mov, iar în jurul acestora blana este de culoare maro închis sau neagră, asemenea unei măşti. Are sprâncenele albe, iar urechile sunt mari, de culoare gri, cu vârfurile albe. Exemplarele adulte pot ajunge la o lungime a corpului de 30-42 cm, la o greutate între 0,8-1,5 kg şi o lungime a cozii de la 31 la 44 cm.

Acest animal trăieşte solitar în mediul său natural şi este activ mai mult noaptea, când umblă în căutarea hranei. Se localizează, în general, în apropierea surselor de apă, dar la nevoie, dacă regimul alimentar este bogat în proteine, fructe şi insecte, poate subzista şi fără lichide. Hrana este în funcţie de sezon: plante şi insecte, toamna, mamifere mai mici şi păsări, iarna, şi insecte, vara. Mamiferele pe care le vânează sunt: şoarecii, şobolanii, veveriţele şi iepurii. În plus, pisicile veveriţă se hrănesc cu nectarul agavelor.

Acest animal se reproduce între lunile februarie şi martie şi dă naştere la 1-4 pui. Aceştia deschid ochii după 5-6 săptămâni şi, în aceeaşi perioadă, le creşte şi blana. După doi ani, puii ating maturitatea sexuală şi se pot reproduce, potrivit animalutul.ro. Speranţa de viaţă a pisicilor veveriţă, în mediul lor natural, este de 7 ani, iar în captivitate pot ajunge la 12-14 ani. 


Articole înrudite