24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România nu intră în Schengen de la 01 ianuarie 2023
România nu intră în Schengen de la 01 ianuarie 2023

În această dimineaţă, în Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) s-au purtat discuţii aprinse privind extinderea zonei de liberă trecere cu trei state - România, Bulgaria şi Croaţia.
Însă, extinderea Spaţiului Schengen nu va avea loc pentru România şi Bulgaria, ci doar pentru Croaţia. Austria şi Olanda au votat împotriva aderării celor două ţări, deşi România avea sprijinul Olandei. Olandezii nu au acceptat, însă, intrarea Bulgariei şi cele două ţări au fost analizate la pachet. Croaţia a obţinut undă verde şi va intra în Schengen.
Anunţul oficial a fost făcut de Comisarul european pentru afaceri europene, Ylva Johansson, care a anunţat că România şi Bulgaria nu au fost admise încă în Spaţiul Schengen.
Olanda a precizat că nu se opune României, ci doar Bulgariei, dar pentru că sunt la pachet, votează împorivă pentru amândouă.  Negocieri între miniştrii de interne ai Uniunii Europene şi cel al Austriei au avut loc timp de mai bine de 5 ore în Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI). Germania şi Luxemburg au pus presiune pe Austria, însă toate demersurile nu au schimbat cu nimic poziţia fermă austriecilor. Declaraţii de susţinere au venit şi de la reprezentantul Cehiei, care deţine preşedinţia rotativă a UE, precum şi din partea Franţei.
Cu toate acestea, România şi Bulgaria rămân în afara zonei Schengen.


Articole înrudite