04 DECEMBRIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Doar 40% dintre români merg la medic în caz de răceală
Doar 40% dintre români merg la medic în caz de răceală

Peste 70% dintre români fac unul - două episoade de infecţii respiratorii în fiecare sezon rece - arată studiul naţional "Cum se pregătesc românii pentru sezonul rece?", dat publicităţii de Societatea Naţională de Medicina Familiei.

Potrivit studiului, în cazul unei infecţii respiratorii, 6 din 10 români apelează la pastile care ameliorează simptomele răcelii şi gripei. Doar 40% dintre respondenţi apelează la medicul de familie şi asta doar dacă simptomele nu cedează.

Aceeaşi atitudine se menţine şi în cazul copiilor, doar trei din 10 părinţi cerând ajutorul doctorului de la primele semne de răceală şi gripă.

"Majoritatea românilor (76%) aleg pentru ei şi familiile lor să consume mai multe legume şi fructe proaspete pentru sporirea imunităţii. O treime aleg suplimentele, în acelaşi scop", precizează acelaşi studiu.

Cercetarea arată că 7 din 10 români încearcă să îşi sporească imunitatea printr-o alimentaţie bogată în fructe şi legume proaspete, iar 5 din 10 se odihnesc mai mult.

Tot la fel, trei din 10 români aleg să ţină bolile la distanţă prin suplimente alimentare, arată acelaşi studiu, realizat de Ivox, la cererea Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, în perioada 7 — 14 septembrie, pe un eşantion de 3.018 respondenţi de peste 18 ani.

Atunci când nu sunt ocoliţi de viroze, 63% dintre români apelează la pastile împotriva răcelii şi gripei în combinaţie cu ceaiuri calde. Patru din 10 respondenţi au declarat că preferă medicamente sub formă de pastile, iar trei din 10 — plicuri pulbere solubilă.

Când aleg un astfel de tratament, majoritatea optează pentru combinaţii între mai multe substanţe active (74%), mărci cunoscute (66%), în care pot avea încredere. Cei mai mulţi (72%) nu apelează la antibiotice atunci când sunt răciţi.

Doar 4 din 10 români merg la medicul de familie şi asta doar în cazul în care simptomele răcelii sau gripei nu cedează.

"Românii au început să îşi schimbe conduita cu privire la tratamentul bolilor de sezon: caută informaţii din surse de încredere şi nu mai apelează la antibiotice la primele semne de răceală şi gripă. După cum am punctat în nenumărate rânduri, antibioticele nu sunt medicamente destinate tratării răcelii şi gripei, provocate de rinovirusuri, respectiv virusuri gripale, ci infecţiilor bacteriene. În schimb, combinaţiile de substanţe active pot fi eficace în tratarea acestor viroze, contribuind la ameliorarea durerii de cap, durerilor musculare, febrei, durerii în gât, congestiei nazale sau a sinusurilor", afirmă dr. Ileana Efrim, medic de familie, de la Societatea Naţională de Medicina Familiei.

Potrivit SNMF, hidratarea corespunzătoare (ceaiuri calde) şi o alimentaţie uşoară bazată pe legume şi fructe susţin procesul de vindecare în cazul infecţiilor respiratorii.

"În caz de răceală şi gripă, pe lângă tratamentul simptomelor, care poate fi achiziţionat fără prescripţie medicală, recomandarea noastră este să vă hidrataţi corespunzător, să consumaţi multe fructe şi legume, să nu faceţi excese şi să vă odihniţi suficient. În cazul în care apelaţi la antitermice şi antialgice, recomandarea noastră este să citiţi prospectul cu atenţie şi să respectaţi dozele înscrise pe ambalaj", a adăugat dr. Marina Pîrcălabu, medic de familie.

Articole înrudite

La data de 3 decembrie 2023, în jurul orei 17:05, la intersecţia dintre strada 1 Decembrie 1918 ş ...

Grav accident cu victime în judeţul Galaţi

Ole, ole, mulţumim Oţelule !

Cutremur, duminică noaptea, de 4,7 grade