03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Centrul Judeţean de Excelenţă Galaţi a dat startul selecţiei elevilor pentru anul şcolar 2023-2024
Centrul Judeţean de Excelenţă Galaţi a dat startul selecţiei elevilor pentru anul şcolar 2023-2024

Centrul Judeţean de Excelenţă Galaţi a lansat, zilele trecute, apelul pentru selecţie al elevilor în anul şcolar 2023-2024!
Astfel, cei mai buni dintre cei buni copii, care dovedesc aptitudine pentru performanţă pot beneficia gratuit de sprijin şi pregătire la acest centru. Este demn să reamintim că centrul este de stat fiind o unitate conexă a Ministerului Educaţiei şi este înfiinţat din 2021.
Încă din primul an, elevii centrului de excelenţă gălăţean au făcut performanţă la cel mai înalt nivel aşa cum Monitorul de Galaţi a relatat în articolul: Regal de diplome şi medalii pentru elevii de la Centrul Judeţean de Excelenţă Galaţi.
Anul trecut au fost şi mai multe grupe, şi mai mulţi elevi performanţi, dar şi mai multe proiecte derulate, în paralel cu grupele de excelenţă.
Trebuie spus că şi profesorii care pregătesc elevii de excelenţă sunt selectaţi în funcţie de performanţele lor la catedră şi de pregătire, fiind un corp profesoral tânăr, entuziast şi foarte bine pregătit profesional (90% cu doctorat, doctoranzi sau gradul I), după cum ne-a declarat directorul centrului, prof. Maria-Isabela Miron.
Selecţia vizează elevii capabili de performanţă din învăţământul gimnazial/liceal.
Copiii pot deveni membri ai grupelor de excelenţă constituite la nivelul Centrului Judeţean de Excelenţă Galaţi în urma parcurgerii unor etape de selecţie şi îndeplinirea unor condiţii generale.
Astfel, cei care vor să se înscrie trebuie să fie elevi ai unei instituţii de învăţământ preuniversitar din judeţul Galaţi, să nu fi primit în anul şcolar anterior sancţiuni disciplinare/nota scăzută la purtare şi să fi avut în anii şcolari anteriori rezultate bune. Bineînţeles că este necesar acordul părinţilor pentru participarea la concurs şi, în cazul în care este selectat, la activităţile Centrului de Excelenţă Galaţi şi, de asemenea, îşi exprimă acordul pentru participarea la concursurile/olimpiadele recomandate de cadrele didactice.

Modalitatea de selecţie a candidaţilor

1. Elevii Centrului Judeţean de Excelenţă premiaţi la Olimpiadele/Concursurile organizate de ME în anul şcolar 2022-2023 pot fi admişi fără testare în limita a 25% din numărul de locuri alocate grupei pentru care candidează.
2. Elevii premiaţi la Olimpiadele/Concursurile organizate de ME în anul şcolar 2022-2023 care nu au fost elevi ai Centrului Judeţean de Excelenţă pot fi admişi fără testare în limita a 20% din numărul de locuri alocate grupei pentru care candidează.
3. Elevii care nu au fost premiaţi la olimpiade şi concursuri în anul şcolar anterior, dar doresc participarea la grupele de performanţă susţin un test de selecţie (doar în situaţiile în care numărul candidaţilor depaşeşte numărul maxim al elevilor necesari pentru funcţionarea grupei).
Este bine de ştiut că o grupă de performanţă se înfiinţează dacă sunt minim 7 elevi înscrişi şi poate avea maxim 15 elevi.
Testul de selecţie va fi elaborat de profesori de specialitate în acord cu cerinţele metodologiilor de organizare a olimpiadelor şcolare pentru disciplina pentru care candidează elevul.
Un elev poate fi acceptat la maxim două grupe de performanţă.

Înscrierea candidaţilor

Elevii care doresc să participe la selecţie pentru grupele de excelenţă vor transmite cererea de înscriere (ce poate fi descarcată de pe site-ul centrului) pe adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. cu precizarea că elevii care candidează pe locurile destinate elevilor olimpici vor ataşa o copie după diploma/diplomele obţinute la olimpiade/concursuri.
Elevii care nu vor fi admişi în baza rezultatelor la olimpiade/concursuri şcolare vor putea participa la testul de selecţie. Locul, data şi ora desfăşurării testului de selecţie pentru disciplina/disciplinele alese vor fi anunţate pe site-ul Centrului Judeţean de Excelenţă www.excelentagalati.ro.
Selecţia elevilor se va face respectând principul performanţei, al egalităţii de şanse şi nondiscriminării, iar ierarhizarea candidaţilor se va face în funcţie de punctajul final obţinut în urma evaluării testului susţinut sau a evaluării rezultatelor la olimpiade/concursuri”, ne-a declarat prof. Maria-Isabela Miron.
Comisia de evaluare este constituită prin decizie a Inspectorului Şcolar General şi este formată din inspectorul şcolar care coordonează disciplina/aria curriculară pentru care urmează a se constitui grupele de pregătire şi 2 profesori în specialitatea pentru care urmează a se constitui grupele de pregătire.

Discipline pentru care se organizează selecţia:
DISCIPLINA/GIMNAZIU/LICEU
Limba română: Clasele V-VIII, Clasele IX-X
Matematică: Clasele V-VIII
Lingvistică: Clasele V-VIII, Clasele IX-XII
Fizică: Clasa a VI-a
Robotică: Clasele V-VIII, Clasele IX-XII
Robotică FTC: Clasele IX-XII
Informatică: Clasele V-VIII
Programare vizuală în C#: Clasele IX-XII
Limba germană: B1 - Clasele IX-XII
Limba engleză: B1-B2 - Clasele VII-VIII, C1-C2 - Clasele IX-XII
Limba franceză: B1-B2 - Clasele IX-XII
Geografie: Clasele IX-X
Istorie: Clasa a XII-a.


Articole înrudite