20 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţi: Incidente, amenzi şi alarme false, în minivacanţa de Sf. Andrei şi 1 Decembrie
Galaţi: Incidente, amenzi şi alarme false, în minivacanţa de Sf. Andrei şi 1 Decembrie

În perioada minivacanţei prilejuite de sărbătorirea Sfântului Andrei şi a Zilei Naţionale a României, structurile Ministerului Afacerilor Interne au acţionat, cu efective mărite, pentru menţinerea unui climat de siguranţă la nivelul judeţului Galaţi. 
"Astfel, peste 200 de poliţişti gălăţeni, din cadrul structurilor operative de Ordine Publică, Rutieră, Investigaţii Criminale, Investigare a Criminalităţii Economice precum şi a Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, au acţionat zilnic pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care puteau afecta liniştea cetăţenilor şi au intervenit atunci când au fost sesizări cu privire la comiterea unor fapte antisociale. 
În această perioadă au fost sesizate 194 de evenimente, dintre acestea, 144 fiind făcute prin apelul la Serviciul Naţional Unic Apel de Urgenţă 112, iar 50 direct la unităţile de poliţie. Poliţiştii au intervenit la toate aceste evenimente semnalate, însă 11 dintre acestea au fost alarmări false.
Au fost reţinute 32 de permise de conducere pentru abaterile constatate la regimul circulaţiei rutiere şi au fost retrase 13 certificate de înmatriculare.
Tot în această perioadă au fost constatate 11 infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere, 15 infracţiuni de distrugere şi o infracţiune privind nerespectarea prevederilor legislaţiei la regimul materialelor pirotehnice, fiind întocmite dosare penale pentru toate aceste infracţiuni.
Şi jandarmii gălăţeni au fost prezenţi în stradă, atât prin patrule de jandarmerie cât şi prin patrule mixte poliţist-jandarm, participând la măsurile de ordine publică dispuse la nivelul judeţului. Pentru siguranţa gălăţenilor a fost gândit un dispozitiv de ordine publică dinamic, care să răspundă imediat şi eficient oricăror sesizări. De asemenea, au fost intensificate acţiunile de combatere a faptelor antisociale şi au fost soluţionate cu operativitate toate sesizările cetăţenilor, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural. Cu această ocazie, la spectacolele care au avut loc în municipiul Galaţi, forţele de jandarmerie au fost sprijinite de către cupluri chinologice din cadrul Autorităţii Vamale Române, cu misiunea de a depista persoane care deţin substanţe interzise.    
În cele patru zile libere, peste 150 de jandarmi s-au aflat în stradă, executând 53 de misiuni de ordine publică şi asigurând ordinea şi liniştea publică la 9 manifestări sportive, religioase şi artistice ce au avut loc în spaţiul public. 
Patrulele de jandarmerie au aplicat şapte sancţiuni contravenţionale, în cuantum total de 1.400 lei, pentru proferarea de injurii, ameninţări cu acte de violenţă şi provocare de scandal. De asemenea, jandarmii au intervenit la cinci evenimente semnalate prin Serviciul Naţional Unic Apel de Urgenţă 112 şi au constatat trei infracţiuni cu un autor, pentru care au fost întocmite actele de sesizare a organelor de cercetare penală.
La datorie au fost şi pompierii militari din cadrul celor trei subunităţi de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”General Eremia Grigorescu” al judeţului Galati, fiind solicitaţi să intervină în 88 de misiuni pentru stingerea incendiilor, deblocarea sau salvarea persoanelor din medii ostile vieţii, asistenţa unor persoane nedeplasabile, asanarea teritoriului de muniţie precum şi pentru acordarea primului ajutor medical. 
În perioada 30 noiembrie – 03 decembrie 2023, a fost solicitată intervenţia pompierilor pentru localizarea şi lichidarea a patru incendii, evenimente care nu au fost soldate cu victime. Incendiile s-au manifestat la locuinţe şi anexe gospodăreşti, vegetaţie uscată.
În perioada menţionată, 60 persoane au primit asistenţă medicală din partea pompierilor care încadrează echipajele de prim-ajutor calificat şi terapie intensivă mobilă.
Inspectoratul a asigurat măsuri specifice de prim-ajutor pe timpul manifestărilor religioase pe esplanada Catedralei Episcopale din Municipiul Galaţi şi pe timpul manifestărilor cultural artistice la Târgul „Feerie de Iarnă” pe faleza Superioară din Galaţi.
Totodată, specialiştii antidrog au desfăşurat activităţi specifice, de informare, evaluare, consiliere şi asistenţă specializată pentru consumul şi dependenţa de droguri, în cadrul evenimentelor cu public numeros, ce au avut loc la nivel judeţean.
De asemenea, persoanele aflate în evidenţa centrului au beneficiat, şi în aceste zile, de suport de specialitate şi asistenţă continuă.
În perioada minivacanţei, la linia telefonică verde 0800.870.070, 16 persoane au fost consiliate de specialiştii antidrog şi au primit informaţii despre serviciile oferite de Agenţia Naţionala Antidrog.
Menţionăm că şi poliţiştii de la Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane au fost în activitate, desfăşurând două activităţi de prevenire a traficului de persoane în cadrul evenimentului ”Feerie de iarnă”. Au primit informaţii despre acest fenomen aproximativ 1.500 de beneficiari.
Structurile Ministerului Afacerilor Interne au acţionat integrat pentru a preîntâmpina evenimentele negative.
Mulţumim tuturor celor care au ales să petreacă aceste zile libere în siguranţă şi îi asigurăm că astfel de activităţi vor fi continuate şi în perioada următoare pentru asigurarea unui climat de siguranţă pentru cetăţeni", transmite Instituţia Prefectului - Judeţul Galaţi.


Articole înrudite