19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Liberty Galaţi: Furnalul a pornit, creditul de 150 milioane euro a fost aprobat
Liberty Galaţi: Furnalul a pornit, creditul de 150 milioane euro a fost aprobat

Combinatul Liberty Galaţi a fost salvat de la închidere de Guvernul României. Aproximativ 15.000 de gălăţeni care muncesc pe platforma siderurgică, angajaţi ai combinatului sau ai firmelor contractoare pot sta liniştiţi căci deocamdată nu îşi vor pierde locurile de muncă. Anunţul a fost făcut de europarlamentarul Dan Nica într-o conferinţă, la Tulcea.
Îi mulţumesc prim-ministrului Marcel Ciolacu pentru că efectiv a salvat combinatul siderurgic Galaţi, în urmă cu două luni. Mulţumesc în numele celor 5.800 de oameni care astăzi lucrează în combinat şi celor aproape 10.000 de oameni, care astăzi lucrează pe platformă. Datorită primului-ministru, astăzi ei îşi pot întreţine familiile, pot lucra şi să producă oţel în România. Combinatul Siderurgic Galaţi e singurul care mai produce oţel şi trebuie să continue să fie fanionul industriei româneşti”, a declarat Dan Nica.
În 2023, Liberty Galaţi s-a aflat la un pas de colaps, furnalul a fost oprit de nenumărate ori din cauza lipsei de materii prime, zeci de firme contractoare au cerut în instanţă deschiderea procedurii de insolvenţă pentru că nu şi-au mai primit banii pe serviciile prestate, cu greu s-a reuşit (prin depunerea unei scrisori de garanţie) să fie supendată executarea silită instituită de ANAF pentru datoriile pe care combinatul le are la stat.
După ultima oprire a furnalului nr. 5 (în data de 29 decembrie 2023), la sfârşitul lunii ianuarie 2024 s-au reluat procedurile de repornire a acestuia care au decurs destul de anevoios, însă în aceste zile a curs şi prima şarjă de oţel din 2024, iar asigurarea materiei prime nu pare să mai fie o problemă.

Cum a salvat Marcel Ciolacu combinatul de la Galaţi?

Aşa cum Monitorul de Galaţi a relatat în premieră, Liberty Galaţi a vrut să ia un credit de 150 mil. euro în numele şi în contul statului român.
În luna decembrie 2023, acţionarii combinatului siderurgic Liberty Galaţi au fost convocaţi într-o şedinţă extraordinară, în data de 14 decembrie 2023, pentru a aproba contractarea unui împrumut în valoare maximă de 150 milioane de euro, ce urmează a fi făcut în numele şi în contul statului român.
Şi iată că salvarea combinatului a venit de la Guvernul României condus de Marcel Ciolacu, care a aprobat, în şedinţa din 21 decembrie 2023, Memorandumul cu privire la solicitarea Liberty Galaţi de acordarea a unui credit cu dobândă subvenţionată de stat conform Normei SN3.15 Garanţii Eximbank în cadrul schemei de ajutor de stat UcrainaZ (NI-GAR-15l/0), în valoare de 150 de milioane de euro.
Statul şi-a luat totuşi asigurări în cazul în care Liberty Galaţi ar da faliment sau nu şi-ar achita împrumtul, prin încheierea unei Convenţii de Garantare solidă şi constituirea în garanţie a bunurilor mobile şi imobile ale combinatului în favoarea statului român.
Interesant este cum această informaţie de mare impact nu doar pentru Galaţi, ci pentru economia României, nu a fost făcută publică timp de două luni de zile, nici de oficialii Liberty Galaţi şi nici de Guvernul României.


Articole înrudite