Stare de alertă: A fost convocat comandamentul de urgenţă pentru vreme rea

 
Duminică, 08 Iulie 2018 17:42
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a convocat duminică, 08 iulie 2018, comandamentul de urgenţă cu prefecţii din judeţele aflate sub avertizări meteorologice şi hidrologice, printre care se numără şi Galaţiul. Cu această ocazie s-a anunţat că peste  21.000 de lucrători ai MAI sunt alertaţi şi pregătiţi să intervină pentru ajutorarea populaţiei şi limitarea efectelor fenomenelor meteorologice.

În deschiderea videoconferinţei, ministrul afacerilor interne a atras atenţia că numai 6 judeţe au terminat evaluările după inundaţiile de săptămâna trecută, solicitând prefecţilor să trateze cu prioritate aceste evaluări: “Voi aprecia această activitate ca fiind dovada capacităţii dumneavoastră administrative!”. În continuare, a cerut autorităţilor locale să ia toate măsurile care se impun pentru protecţia populaţiei, solicitând o atenţie deosebită în special în judeţele care sunt sub avertizări meteorologice şi hidrologice şi în care s-au manifestat efectele inundaţiilor şi săptămânile trecute. De asemenea, a cerut ca factorii de decizie din judeţe să meargă personal acolo unde se impun măsuri de evacuare preventive a oamenilor pentru a discuta cu primarii, cu consilierii locali şi cu oamenii, pentru ca aceştia din urmă să înţeleagă că aceste măsuri sunt pentru protejarea lor.

De asemenea, ministrul afacerilor interne a solicitat populaţiei să respecte recomandările autorităţilor şi să nu se aventureze în zonele care pot reprezenta un pericol: “Rog cetăţenii să se informeze despre situaţia meteorologică şi să respecte îndrumările autorităţilor. Pentru cei din zona rurală, fac un apel de a evita să rămână afară pe timp de ploaie şi să nu se avânte în traversatul râurilor sau apelor învolburate”. Ministerul Afacerilor Interne este pregătit să intervină cu peste 21.000 de angajaţi, după cum urmează: 7.936 poliţişti, 4.844 pompieri, 8.447 jandarmi, care vor acţiona cu 7.489 mijloace tehnice.

La nivel naţional s-au înregistrat efecte în 27 de localităţi din 16 judeţe şi Municipiul Bucureşti. Efectele produse de vremea severă nu au fost până acum de natură să pună în pericol viaţa oamenilor, forţele MAI intervenind în special pentru evacuarea apei din locuinţe şi gospodării şi pentru îndepărtarea copacilor căzuţi pe carosabil. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă este pregătit să facă manevre de tehnică şi forţe din judeţele care nu sunt vizate de avertizări meteorologice şi hidrologice către cele afectate. 

În zonele aflate sub avertizări meteorologice şi hidrologice se acţionează în baza analizei de risc şi a hărţilor ce cuprind punctele critice. Situaţia la nivel naţional este monitorizată prin Centrul Naţional de Conducere Integrată, care funcţionează la nivelul MAI, pentru ca intervenţiile în teren să se desfăşoare în condiţii optime din punct de vedere al resurselor alocate. De asemenea, secretarul de stat Raed Arafat va monitoriza din teren intervenţiile din judeţele din sudul ţării, iar inspectorul general al IGSU, generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi, supraveghează şi coordonează din teren intervenţiile din zona Moldovei.

*                         *

Meteorologii au emis o nouă avertizare de cod portocaliu de ploi abundente, din 8 iulie, ora 16.00 până pe 10 iulie, ora 21.00, pentru 17 judeţe (Alba, Argeş, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş Severin, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea).  Pentru restul ţării este în vigoare codul galben de precipitaţii.

De asemenea, au fost emise avertizări hidrologice cod galben pentru râurile din 27 de judeţe (AB, AR, BC, BH, BN, BV, BZ, CJ, CV, DB, DJ, GL, HR, HD, IF, MM, MS, MH, NT, OT,  PH, SB, SV, TM, TR, VL şi VN), valabile până la 10 iulie, ora 18.00, respectiv cod portocaliu pentru râurile din 13 judeţe (AG, BV, CV, DB, DJ, GJ, GR, HR, IF, OT, SB, TR şi VL), valabil până la data de 9 iulie, ora 24.00.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu