29 FEBRUARIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Costel Fotea: «E oficial! Salvăm Palatul de la Ţigăneşti»
Costel Fotea: «E oficial! Salvăm Palatul de la Ţigăneşti»

Astăzi, la Bucureşti, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a semnat acordul de preluare a Conacului “Costache Conachi” (Palatul de la Ţigăneşti) în administrarea Consiliului Judeţean Galaţi, pe o perioadă de 10 ani.
“E oficial. Astăzi, am semnat acordul de cooperare cu Academia Română pentru salvarea Palatului de la Ţigăneşti.
Astfel, timp de 10 ani, Palatul de la Ţigăneşti, va fi în administrarea Consiliului Judeţean Galaţi, pentru a-l consolida, reabilita şi renova cu ajutorul fondurilor europene. Este singura soluţie de a salva de la dispariţie unul dintre cele mai importante monumente istorice din judeţul nostru.
Vom reda astfel strălucirea de altădată a conacului şi-l vom reface aşa cum arăta în jurul anului 1840, când a fost construit.
Din păcate, astăzi, conacul este într-o avansată stare de degradare,  pentru că mulţi nu au înţeles cât este de valoros şi de frumos acest monument istoric.
Am identificat deja o axă de finanţare şi vom depune pe fonduri europene un amplu proiect de reabilitare a conacului. Mulţumesc acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, acad. Ioan Dumitrache, secretarul general al Academiei Române, acad. Marius Andruh, vicepreşedinte al Academiei Române, acad. Nicolae-Victor Zamfir, vicepreşedinte al Academiei Române, acad. Dumitru T. Murariu, vicepreşedinte al Academiei Române, precum şi întregului board de conducere al Academiei pentru sprijinul acordat şi pentru implicarea în realizarea acestui acord”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.
În cel mai scurt timp, vor fi demarate procedurile de realizare a studiilor de teren, precum şi a documentaţiei tehnice. Conacul “Costache Conachi”, construit în stil neoclasic, se află în satul Ţigăneşti, comuna Munteni.

  • Galerie Foto:

Articole înrudite