17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Consumul de carne procesată creşte de două ori riscul de deces ca urmare a insuficienţei cardiace
Consumul de carne procesată creşte de două ori riscul de deces ca urmare a insuficienţei cardiace

Bărbaţii care mănâncă mai mult de trei felii de şuncă pe zi sunt de două ori mai predispuşi să moară de insuficienţă cardiacă. Acesta este rezultatul unui nou studiu ce confirmă legătura, deja stabilită, între consumul de carne procesată şi riscul de deces.
Noua cercetare, realizată în Suedia, este prima care distinge între efectele cărnii roşii procesate şi ale celei neprocesate. Potrivit rezultatelor, carnea procesată are un impact mare asupra insuficienţei cardiace şi ratelor de deces, ceea ce nu se întâmplă şi în cazul cărnii neprelucrate.
Realizat pe un eşantion de peste 37.000 de bărbaţi cu vârste între 45 şi 79 de ani şi monitorizaţi timp de aproape 12 ani, studiul arată că riscul de deces ca urmare a insuficienţei cardiace este de două ori mai mare atunci când se consumă mai mult de 75 de grame de carne procesată pe zi. Cantitatea recomandată este de 25 de grame pe zi (o felie de şuncă), relatează The Daily Telegraph în ediţia online.
În perioada monitorizată, 2.891 de bărbaţi au fost diagnosticaţi cu insuficienţă cardiacă şi 266 au murit din cauza acestei boli.
Deşi cercetarea a implicat doar bărbaţi, cercetătorii spun că aceleaşi tendinţe sunt susceptibile de a fi constatate şi la femei.
Studiul a fost publicat în revista American Heart Association, Circulation: Heart Failure. Noile concluzii vin să confirme rezultatele unui studiu publicat anul trecut, realizat pe jumătate de milion de persoane din 10 de ţări europene, şi care a ajuns la concluzia că dietele bogate în carne procesată cresc riscul de boli de inimă, de cancer şi de deces timpuriu. Carnea procesată a fost, de asemenea, asociată cu un un risc crescut de cancer de colon.


Articole înrudite